07-05-2015 16:36 | Door: Willemien Groot

De Amerikaanse staat Nevada heeft een vergunning afgegeven voor de eerste zelfrijdende vrachtwagen. De autonome truck van fabrikant Daimler mag als eerste de openbare weg op.

De Freightliner Inspiration van de Duitse vrachtwagenfabrikant Daimler maakte woensdag direct een proefrit, onder meer over de Hoover Dam. De chauffeur moest vervolgens enkele keren het stuur overnemen bij een ingewikkelde verkeerssituatie.

De zelfrijdende personenwagen van Google staat op de nominatie een vergunning te krijgen in Nevada. Maar volgens Daimler-topman Wolfgang Bernard leiden trucks in eerste instantie de ontwikkeling van geautomatiseerd verkeer. Vrachtwagens zijn vooral te vinden op snelwegen, en minder in de stad met alle complicaties van dien. De zelfrijdende vrachtwagen is voorzien van sensors, camera's en een gps-systeem.

Het principe wordt volgens Bernard economisch echt interessant als ook andere staten vergunningen gaan afgeven. Dat stelt transportbedrijven in de gelegenheid goederen over langere afstanden te vervoeren.

De staat Nevada loopt voorop met de legalisering van de technologie omdat de staat lange rechte wegen heeft, zonder veel verkeer. De snelwegen vallen bovendien onder staatstoezicht. De enige eis die Daimler stelde, was een schoonmaakbeurt voor de belijning zodat de camera’s de weg beter kunnen zien.

Bekijk een filmpje over de Freightliner Inspiration:

Bron: The Guardian, Fortune | Foto: Daimler, Freightliner Inspiration