19-05-2015 07:49 | Door: Jerom van Gemert

Een nieuw algoritme maakt vliegvelden efficiënter en duurzamer. Het model kan wachttijden en brandstofgebruik op vliegvelden verminderen.

Wetenschappers aan de University of Lincoln ontwikkelden het nieuwe algoritme. Het computermodel integreert meerdere onderdelen van een vliegveld. Het model houdt onder andere rekening met de bewegingen op land van zowel bussen als vliegtuigen en vele andere factoren. Vaak zijn meerdere organisaties, met verschillende belangen, afzonderlijk verantwoordelijk voor de uiteenlopende processen op een luchthaven.

De gecombineerde benadering optimaliseert onder andere het brandstofverbruik van alle voertuigen op het vliegveld. Ook dat van de vliegtuigen, voor zolang deze op en rond de landingsbanen rondrijden. Het model realiseerde in simulaties een daling in het brandstofgebruik tussen de 19 en 31 procent. Het Doha International Airport diende hierbij als testlocatie.

Eerder ontwikkelden wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een nieuw algoritme voor verkeerslichten, waardoor de CO2-uitstoot van het verkeer daalt. 

Bronnen: Alpha Galileo, ScienceDirect | Foto: Luke Ma via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)