20-05-2015 13:38 | Door: Erik Verheggen

De eerste veerboot op batterijen is in de vaart genomen. Het schip Ampere kan 120 auto’s vervoeren en is volledig elektrisch aangedreven.

Het veer van scheepswerf Fjellstrand heeft een catamaranromp en vaart heen en weer tussen de Noorse plaatsen Lavik en Oppedal.

Per overtocht verbruikt de Ampere 150 kilowattuur. Op jaarbasis komt dat neer op 2 miljoen kilowattuur. Eigenaar Nordled bespaart met de overstap op een elektrische boot 60 procent op de brandstofkosten. De oude dieselveerboot op het traject verbruikte een miljoen liter brandstof en stootte 570 ton CO2 per jaar uit.

Het elektrische systeem is geleverd door Siemens. Omdat het elektriciteitsnet aan het Noorse fjord onvoldoende capaciteit heeft voor een snellaadoplossing, hebben Siemens en Nordled drie accusystemen aangelegd. Het schip heeft zelf een grote lithium-ion-batterij en aan de wal in Lavik en Oppedal zijn ook energieopslagsystemen geïnstalleerd. Het schip laadt op aan de accu’s tijdens het laden en lossen, waarna de walbatterijen langzaam weer opladen met netstroom.

Om het stroomverbruik te reduceren is de Ampere opgetrokken uit lichtgewicht aluminium. Het schip is bovendien uitgerust met een moderne, efficiënte aandrijflijn en schroef.

Bron: MaritimeLog, Nordled | foto: Nor-Shipping, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)