03-06-2015 09:45 | Door: Erik Verheggen

Het Finse Norsepower maakt een windvoortstuwingssysteem voor schepen. Uit een proef van een half jaar op de Noordzee blijkt dat het systeem 2,6 procent brandstof bespaart per rotor.

Dat heeft Norsepower bekend gemaakt. Het bedrijf maakt voor zijn voorstuwing gebruik van een zogenoemde Flettner rotor. Dit rotorzeil wordt gebruikt naast een normale aandrijving. 

Het systeem gebruikt een draaiende cilinder om windenergie om te zetten in voorstuwing. Net als bij een tennisbal die met effect geslagen wordt, ontwikkelt de draaiende rotor een kracht die haaks staat op zijn eigen draairichting. Dat betekent dat bij gunstige windomstandigheden een voorwaartse kracht wordt ontwikkeld. Het schip kan daardoor gas terugnemen en met dezelfde snelheid doorvaren.

rotor

Norsepower installeerde het systeem voor de proef op een schip van het Finse bedrijf Bore, dat vaart tussen Nederland en Groot-Brittannië. Het schip bespaarde met het rotorzeil 2,6 procent brandstof. Bij twee rotors zou die besparing oplopen naar 5 procent, meldt Norsepower. In theorie kan een optimale configuratie van rotorzeilen 20 procent brandstof besparen.

Rotorzeilen zijn toepasbaar op nieuwe schepen, maar ook bestaande schepen kunnen worden uitgerust met de aanvullende voortstuwing. De precieze brandstofbesparing hangt af van de vaarroute en de weersomstandigheden. “De business case hangt af van de rotorconfiguratie en de eigenschappen van het schip”, zegt CEO Tuomas Riski. “Er zijn nu goede tools om dat te simuleren.”

Bron: Norsepower | foto: Norsepower