22-10-2012 15:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De globale defensie-industrie zal het komende jaar naar verwachting meer budget vrijmaken voor duurzaamheid. De uitgaven kunnen tot 7,3 procent stijgen.  

Dat blijkt uit een rapport van informatieplatform Strategic Defense Intelligence naar de betekenis en  implementatie van duurzaamheid in de globale defensie-industrie. Het onderzoek onder senior decision makers  en belanghebbenden laat een positieve trend zien: in 2010 was nog sprake van een verwachte stijging van 6,8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, in 2011 was dat 7 procent.

Kritieke factoren

Vooral de vraag naar energie-efficiënte installaties en duurzame materialen zal groeien verwachten de respondenten. Kritieke factoren die voornamelijk in beschouwing worden genomen bij de leverancierskeuze zijn de reductie van energie- en waterverbruik en minimisatie van afval.

Vooral de aandacht voor afval is opmerkelijk. Uit het onderzoek is gebleken dat het storten en verbranden van afval nog steeds twee van de meest gebruikte vormen van afvalbeheer zijn. Drie op de vijf ondervraagden denkt echter dat het milieuvriendelijke recyclen de meest gebruikte toepassing van afvalverwerken gaat worden.

Zonne-energie in Texas

In de defensiesector is daarnaast genoeg laaghangend fruit te winnen. Meer dan de helft van de respondenten ziet videoconferencing als een van de belangrijkste maatregelen voor energiebesparing.  Andere maatregelen zijn het gebruik van energie-efficiënte installaties en controlesystemen en het duidelijk formuleren van specifieke besparingdoelstellingen.

Een voorbeeld van de groeiende duurzaamheid in de defensiesector is Fort Hood in Texas. De militaire basis liet in 2011 een warmte-installatie op zonne-energie instaleren. De installatie wordt nu gebruikt voor het verwarmen van water in de eetruimtes van het Fort. In totaal zijn 93 zonnepanelen geinstalleerd.

Bron: Environmental Leader

Foto: United States Marine Corps Official Page