30-06-2015 13:36 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse waardetransportbedrijf Sectran laat zes van zijn zwaarbeveiligde trucks ombouwen tot plugin-elektrische auto's. Dit bespaart Sectran brandstof en CO2-uitstoot.

De geldauto’s van Sectran wegen met alle bepantsering bijna 12.000 kilo per stuk. De wagens verbruiken veel diesel, ook als ze stil staan. Om veiligheidsredenen moet de motor altijd blijven draaien tijdens de overdracht van een waardevolle lading of de bevoorrading van een pinautomaat.

Duurzaam vluchtklaar

Zes geldtrucks van Sectran krijgen een hybride aandrijving, om de wagens brandstofzuiniger en milieuvriendelijker te maken. Na de ombouw naar een hybride aandrijving op aardgas en elektriciteit kan de motor tijdens tussenstops wel uit. De elektromotor reageert heel snel en zorgt dat het personeel, indien nodig, op tijd kan vluchten.

Met het hybride-systeem voldoet Sectran aan nieuwe Californische wetgeving, die verbiedt dat chauffeurs de motor laten draaien bij stops die langer duren dan vijf minuten. Door de overstap van diesel naar aardgas gaan de fijnstof en stikstofemissies van de gepantserde wagens ook omlaag als de accu's leeg zijn.

Bron: EDI | Foto: EDI