13-11-2012 11:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na internationale druk schort de EU de CO2-belasting voor internationale vluchten op. De VN krijgt een jaar de tijd om het stokje over te nemen.

Tussen de EU aan de ene kant en China, India en de Verenigde Staten aan de andere is flinke onenigheid ontstaan over een CO2-taks voor vliegtuigen. Sinds 1 januari moeten luchtvaartmaatschappijen deze belasting betalen voor alle vluchten die landen of opstijgen binnen de grenzen van de lidstaten die binnen het Europese Emission Trade System (ETS) vallen.

De maatregel stuitte direct op hevig verzet. De CO2-taks komt erop neer dat vliegmaatschappijen €4 tot €24 per ticket kwijt zijn aan uitstootrechten. Volgens tegenstanders strookt dat niet met internationale regelgeving. India heeft zelfs verboden de ‘onrechtmatige’ belasting te betalen.

Weinig vertrouwen

Het alternatief, een CO2-systeem onder de vlag van de VN, kon tot afgelopen vrijdag op weinig vertrouwen rekenen van de EU . Dat is veranderd nadat de International Civil Aviation Organization (ICAO) toezeggingen heeft gedaan.

De ICAO heeft toegezegd te gaan kijken hoe het vliegtuigmaatschappijen kan aanmoedigen om minder CO2 uit te stoten. Dat zal waarschijnlijk via een marktmechanisme gaan dat vergelijkbaar is met het ETS. Echter, het orgaan heeft nog niets concreets gezegd over de implementatie.

EU accepteert alleen resultaat

Connie Hedegaard, EU-commissaris van Klimaat, vindt de ontwikkeling goed nieuws. “Het lijkt erop dat sommige landen die tegen ons systeem waren daardoor bereid zijn zich te plaatsen onder de ICAO en zelfs richting een marktmechanisme gaan.”

Ondanks dat de Eurocommissaris de nieuwe stap “erg goed nieuws’’ noemt blijft ze sceptisch. “We stoppen de klok voor een jaar,” zei ze. De landen hebben tot dan om te bewijzen dat een wereldwijde oplossing hen menens is. Als er niets van de grond komt gaan alle internationale vluchten weer aan de EU betalen voor hun CO2 uitstoot. Net als de binnenlandse vluchten.

Bron: The Guardian

Foto: Kossy via Flickr.com