20-11-2012 14:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Rijkswaterstaat past een nieuwe vorm van duurzaam asfalt toe op de A2. Het duurzame asfalt bestaat  uit 60 procent gerecycled asfalt en bereikt een energiereductie van 25 procent.

Na succesvolle proeven op gemeentelijke wegen beginnen Rijkswaterstaat en aannemer Heijmans dinsdag met de aanleg van een testvak van vier kilometer duurzaam asfalt op de A2 in de buurt van Best. Na een jaar gaat men kijken of het duurzame ‘Greenway LE’ asfalt ook geschikt is voor de zwaarder belaste autosnelwegen in de rest van Nederland.

Innovatief productieproces

Greenway LE asfalt wordt ontwikkeld door Heijmans. De aannemer introduceerde een innovatief productieproces waarbij het asfalt bij een lagere temperatuur (105 graden Celsius in plaats van 160 graden Celsius) wordt geproduceerd en verwerkt dan conventioneel asfalt. Hierdoor wordt een energiereductie van 25 procent bereikt. Daarnaast wordt voor de productie tot 60 procent oud asfalt hergebruikt, zonder op de kwaliteit in te leveren.

Gedurende een jaar gaat Rijkswaterstaat monsters nemen om te kijken hoe het asfalt zich houdt. Ook zal men kijken of de verwachte energiereductie daadwerkelijk wordt gehaald. De energiereductie die men met het asfalt wil bereiken past in de nationale doelstelling om de CO2-uitstoot in 2020 met 20 procent te verminderen.

Bron: Rijkswaterstaat

Foto: Chris Zwolle