16-07-2015 18:46 | Door: Erik Verheggen

Boeing heeft patent aangevraagd op een bijzondere en duurzame straalmotor. Door een combinatie van lasers en kernfusie stoot de motor alleen waterstof of helium uit.

De motor bestaat voorlopig alleen op papier in het patentbureau. Maar de Amerikaanse vliegtuigbouwer ziet in de toekomst mogelijke toepassingen in vliegtuigmotoren, raketten en in de ruimtevaart, zo blijkt uit de documenten.

Boeing stelt voor om met krachtige lasers op een kleine kernfusiereactor met daarin radioactief materiaal te schieten. De lasers veroorzaken een kleine thermonucleaire explosie. Deze kernfusiereactie levert waterstof en helium op, die met veel kracht uitgestoten worden en voor voortstuwing zorgen.

Brandstof

Tegelijkertijd komen er door de reactie neutronen vrij, die reageren met een uraniumcoating aan de binnenkant van de motor. Deze reactie levert enorm veel warmte op, waarmee de motor in een turbine stroom opwekt voor de lasers. De motor heeft daardoor als brandstof niets anders nodig dan een kleine hoeveelheid radioactief materiaal voor in zijn reactor.

Kernfusie is een duurzame en veilige en vorm van kernenergie. Wetenschappers en onderzoekers werken al decennia aan methoden om de fusiereactie gecontroleerd te laten verlopen. In het Franse Cadarache verrijst een proefinstallatie die kernfusie mogelijk moet maken. 

Een andere proefinstallatie voor een kernfusiecentrale, in de Verenigde Staten, werkt net als het concept van Boeing met lasers die fusiemateriaal beschieten.

Bron: Business Insider, Science Alert | Foto: Kristoferb, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)