23-07-2015 09:35 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Red Rock Biofuels heeft met pakketbezorger FedEx Express een contract gesloten voor de levering van ruim 11 miljoen liter bio-brandstof voor vliegtuigen per jaar.

Het contract tussen Red Rock en FedEx loopt van 2017 tot 2024, en beslaat de helft van de productiecapaciteit van een nieuw te bouwen bioraffinaderij in Lakeview, Oregon. Hier zet Red Rock houtafval van een zagerij om in kerosine, diesel en andere alternatieven voor aardolieproducten.

In maart 2015 kondigde Red Rock nagenoeg precies dezelfde deal aan met de Amerikaanse vliegmaatschappij Southwest Airlines. “We hebben drie jaar aan deze deal gewerkt, FedEx en Southwest krijgen in de praktijk elk de helft van onze productie”, zegt Red Rock CEO Terry Kulesa op de site Biofuels Digest. “FedEx kijkt ver voor uit en wil met de bio-kerosine inspelen op CO2-regels voor de luchtvaart in de Europese Unie. Die optie moesten we eerst goed voor ze uitzoeken.”

In de marge

Voor Red Rock is de langjarige deal een grote doorbraak. Kulesa: "Voor onze financiering moesten we de afname voor zeker acht jaar veiligstellen." Luchtvaartmaatschappijen zijn echter niet gewend aan langjarige brandstofdeals.

"Op zeker moment drong het tot iemand door dat ze jaarlijks meer kerosine verspillen dan dat wij ze per jaar zullen leveren", zegt Kulesa. Voor de grote spelers valt het project nu nog in de afrondingsmarge, maar voor Red Rock betekent de deal een kans om verder op te schalen. Kulesa: "Uiteindelijk is niemand geïnteresseerd in een leverancier met slechts een project. FedEx en Southwest hebben interesse in meer, we kijken al uit naar raffinaderij nummer twee en drie."

Bron: BiomassMagazine, BiofuelsDigest | Foto: Joe Loong, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)