28-07-2015 07:27 | Door: Erik Verheggen

Het Amerikaanse Escape Dynamics heeft een methode laten zien om ruimteschepen te lanceren zonder grote brandstof verslindende raketten. Het bedrijf gebruikt waterstof en microgolven.

Het voortstuwingssysteem van de start-up is gedeeltelijk in het ruimtevaartuig geplaatst en is voor een deel extern. Escape Dynamics spreekt zelf van een revolutie, waarvan het concept nu bewezen is.

In plaats van raketbrandstof gebruikt Escape Dynamics waterstof. Antennes die op de grond blijven, schieten met een straal microgolven op een warmtewisselaar aan boord van het ruimtevaartuig. Het waterstof wordt daardoor verhit tot 1.700 graden Celsius en schiet met grote kracht uit de uitlaat.

Efficiënt

Escape Dynamics demonstreerde het hele systeem deze maand op laboratoriumschaal. Het bedrijf zette energie uit het stroomnet om in een gebundelde microgolfstraal. De ontwikkelaars wisten daarmee een raketmotor op helium zodanig te verhitten dat er voldoende kracht werd ontwikkeld.

Volgens Escape Dynamics is de aandrijving veel efficiënter dan die van een conventionele raketmotor. Raketten zetten ongeveer 8 procent van de energie om in voortstuwing. Met de microgolfmotor zou een efficiëntie van 30 procent haalbaar zijn. De microgolfstralen zijn zo goed te richten dat ongeveer 90 procent van de energie van de straal wordt omgezet in warmte.

Bron: EngineersOnline, DesignBoom