05-08-2015 07:45 | Door: Dimitri Reijerman

Stratolaunch, een kolossaal vliegtuig dat moet dienen als een relatief goedkope vliegende lanceerinrichting voor satellieten, moet volgend jaar zijn eerste vlucht gaan maken.

Het toestel wordt gebouwd door het bedrijf Scaled Composites. Het toestel beschikt over twee gekoppelde vliegtuigrompen op basis van een Boeing 747. De spanbreedte van de vleugels bedraagt 117 meter. Verder bevat de Stratolaunch zes motoren en 28 wielen voor het landingsgestel.

Met het Stratolaunch-toestel moet de lancering van satellieten goedkoper worden. Dit is mogelijk doordat er op het reusachtige toestel een raket geplaatst kan worden. Deze kan vervolgens een kunstmaan in een baan om de aarde brengen. Omdat er minder brandstof nodig is voor een lancering op grote hoogte, kunnen de kosten dalen.

Een ander voordeel van de Stratolaunch is dat er minder beperkingen gelden voor een lancering. Zo kan een satelliet bij vrijwel alle weersomstandigheden gelanceerd worden en er zijn minder beperkingen aan de precieze locatie.

Stratolaunch-oprichter Paul Ellen en diverse investeerders, waaronder Elon Musk, hebben inmiddels laten weten dat de Stratolaunch volgend jaar zijn vuurdoop krijgt met de eerste testvlucht. Als de planning wordt gehaald, dan zal de Stratolaunch officieel het grootste vliegtuig zijn dat ooit is gebouwd. Aan de bijbehorende rakettechnologie op basis van een drietrapsraket wordt nog volop gesleuteld.

Bron: Yahoo | Foto: Stratolaunch