11-08-2015 13:15 | Door: Chris Thijssen

PostNL test sinds dit voorjaar in stilte het Altijd Thuis-concept. Hiermee kan een bestelling bijna altijd worden bezorgd, ook wanneer de ontvanger niet thuis is. Dit leidt tot efficiëntere leveringen en minder kilometers voor bezorgers.

Voor het Altijd Thuis-concept werkt PostNL met een box die wordt verankerd aan een soort brievenbus aan de gevel van een huis. De box is een soort kunststof bak, die opengevouwen een afmeting van 45 bij 35 bij 25 centimeter heeft. In deze bak wordt het betreffende pakket geplaatst.

Een vastzittende kabel maakt de box vast aan een kastje dat aan de muur is bevestigd. Door een kliksysteem is de kabel onmogelijk te verwijderen. Volgens PostNL is de box daarnaast waterdicht en bestand tegen snijden, knippen en UV-licht.

Code

Wanneer de box aan de muur is bevestigd, krijgt de ontvanger via zijn mobiele telefoon bericht. In dit bericht staat ook een code waarmee de box via Bluetooth kan worden ontgrendeld. Als de code is gebruikt, ontvangt de verzender ook bericht. Die weet dan dat de box weer kan worden opgehaald.

Het is volgens PostNL ook mogelijk om een bestelling met behulp van de box te retourneren. Daarnaast kan iemand meerdere bestellingen in één keer ontvangen, omdat deze allemaal in het kastje kunnen worden vastgeklikt.

Pilot

De pilot loopt volgens dagblad Trouw vanaf mei dit jaar met deelnemers in de omgeving van het PostNL-depot in halfweg. De proef zit nu in de afrondende fase. Op dit moment worden vooral de technische oplossing en de operationele haalbaarheid getest.

Volgens de krant loopt in Duitsland een vergelijkbaar project van mobiele opbergboxen van Deutsche Telekom, Zalando en DHL, met de naam Paketbutler. In Nederland werkt DHL onder andere met permanente pakketkluizen op verschillende plekken in het land.

Bron: PostNL, Trouw (papieren editie, dinsdag 11 augustus 2015)