21-08-2015 09:52 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University hebben ontdekt hoe ruwe oppervlakten onder water droog blijven. De ontdekking biedt kansen voor bijvoorbeeld de scheepvaart.

De wetenschappers ontdekten dat tal van materialen droog blijven als zij een oppervlak hebben waarin uiterst kleine kuiltjes aanwezig zijn. Het gaat om kuiltjes in een ruw oppervlak van minder dan een micrometer, een miljoenste deel van een meter.

Uit nader onderzoek bleek dat er in de kuiltjes waterdamp ontstond, terwijl er ook zuurstof achterbleef. Deze drukken het vloeibare water weg, waardoor het materiaal gedurende langere tijd droog blijft. De onderzoekers kwamen er ook achter dat sommige insecten door hetzelfde mechanisme in de natuur droog blijven, wanneer ze in contact komen met water.

Brandstofbesparing

De waterafstotende eigenschappen van de onderzochte materialen zijn volgens de wetenschappers onder andere nuttig in de scheepvaart. Zo zouden er scheepshuiden ontwikkeld kunnen worden die droog blijven, waardoor de scheepsweerstand afneemt. Dit kan in potentie energie besparen.

Bovendien zou de scheepsromp ook minder vatbaar zijn voor de aangroei van algen, pokken en ander vuil.

Bron: Northwestern University | Foto: Roger W, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)