25-08-2015 09:39 | Door: Dimitri Reijerman

De firma ISA Tracto C heeft een koelsysteem voor vrachtwagencontainers ontwikkeld waarbij zonnepanelen en kinetische energie van de wielen voor de benodigde elektriciteit zorgen.

Zonnepanelen bovenop de containers voeden een accusysteem. De accu's kunnen tot honderd uur aan stroom leveren. Een tweede accusysteem wordt opgeladen wanneer de vrachtauto rijdt: de kinetische energie van de ronddraaiende wielen leveren de benodigde stroom. Het backup-systeem treedt in werking wanneer de capaciteit van het primaire accusysteem onder de 30 procent zakt.

Volgens ISA Tracto C kan het groene koelsysteem tot 50,5 ton CO2-uitstoot per truck besparen, doordat er geen extra diesel verstookt hoeft te worden. Ook krijgen transporteurs die het systeem gebruiken te maken met lagere brandstofkosten.

Tot nu toe heeft het bedrijf twee testversies van zijn koelsysteem gebouwd, schrijft Phys.org. Deze worden in Mexico getest. Of en wanneer de systemen te koop zullen zijn, is nog niet bekend.

Het is al langer bekend dat het elektrisch koelen op basis van een generator op elektriciteit niet alleen milieutechnisch voordelig is, maar ook kostentechnisch interessant is. Vorig jaar berekenden studenten van de TU Delft dat het vervangen van een dieselgenerator door een elektrisch koelsysteem een besparing van € 2.000 per vrachtauto per jaar oplevert.

Bron: Phys.org | Foto: ISA Tracto C