26-08-2015 16:11 | Door: Dimitri Reijerman

De Noorse brancheorganisatie voor rederijen heeft toegezegd dat zijn leden geen schepen meer laten ontmantelen op de omstreden 'sloopstranden' in Azië.

De baas van de Norwegian Shipowners Association schrijft in een Noorse krant dat rederijen verantwoordelijk zijn voor het duurzaam en veilig ontmantelen van hun schepen. De aangesloten rederijen hebben dan ook aangegeven dat boten die rijp zijn voor de sloop niet langer naar landen als India, Pakistan en Bangladesh worden gevaren om gesloopt te worden.

Volgens de Norwegian Shipowners Association zijn zij de eerste brancheorganisatie ter wereld die het dumpen van oude schepen in Azië in de ban doet. Het besluit wordt toegejuicht door het Shipbreaking Platform, waar 19 milieu- en mensenrechtenorganisaties deel van uitmaken.

Sloopstranden

In Azië worden onder vaak mensonterende en gevaarlijke omstandigheden afgedankte schepen uit het Westen gesloopt. In 2009 werd door de Internationale Maritieme Organisatie een verdrag opgesteld dat een einde moest maken aan deze praktijken. Alleen Noorwegen, Frankrijk en Congo houden zich hier tot nu toe aan. EU-richtlijnen over het thema worden binnen enkele jaren van kracht.

Er zijn ook bedrijven die, los van overkoepelende brancheorganisaties, beloven niet langer boten naar de sloopstranden in Azië te sturen. Onder hen is het Nederlandse Boskalis.

Bron: Shipbreaking Platform | Foto: Shipbreaking Platform