01-09-2015 12:02 | Door: Dimitri Reijerman

In de Rotterdamse haven wordt een nieuwe terminal gebouwd voor de overslag van vloeibaar aardgas, ofwel LNG. LNG is een duurzamer alternatief voor stookolie.

De nieuwe insteekhaven, die de naam Yukonhaven heeft gekregen, wordt gebouwd door de aannemerscombinatie Hakkers Van Oord. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam zal de Yukonhaven, gelegen op de Maasvlakte, een lengte krijgen van 255 meter bij een breedte van 150 meter. De diepgang bedraagt 7,5 meter.

Vanaf 2016 moet er vanaf de Yukonhaven LNG stromen naar de zogeheten Break Bulk-terminal van Gate terminal. De installatie is geschikt om bunkerschepen en LNG-tankers van vloeibaar aardgas te voorzien. Zo kan de brandstof worden gedistribueerd naar zeeschepen en veerboten, evenals vrachtauto's en de industrie.

Het Havenbedrijf stelt dat de komst van de LNG Break Bulk-terminal goed aansluit bij het beleid om de scheepvaart te laten overstappen van stookolie naar het schonere LNG. Naast minder CO2-uitstoot produceren schepen op LNG ook geen roet of zwaveloxides.

Steeds meer schepen, zowel voor de zeevaart als de binnenvaart, kunnen varen op vloeibaar aardgas. Naast Rotterdam gaat ook de Noord-Groningse Eemshaven infrastructuur aanleggen voor LNG-bunkering.

Bron: Havenbedrijf Rotterdam | Foto: Havenbedrijf Rotterdam, Wikipedia