02-09-2015 09:34 | Door: Dimitri Reijerman

Retailers kampen regelmatig met moeilijk te verkopen, geretourneerde producten. De start-up Optoro biedt de ondernemer duurzame verkoopalternatieven, die verspilling moeten voorkomen.

Veel voorraden van winkeliers, al dan niet met een webwinkel, zijn afkomstig van retourzendingen van consumenten. In de VS worden volgen schattingen 10 tot 15 procent van alle gekochte goederen geretourneerd, goed voor circa 3,5 miljard items. Daarnaast zijn er verouderde goederen of er staan nog restanten in het magazijn.

De Amerikaanse start-up Optoro denkt de ondernemer met groeiende voorraden betere opties te kunnen bieden, waarbij de tussenpersonen geheel worden uitgeschakeld. Daarvoor ontwikkelde het bedrijf een mechanisme om snel een afzetkanaal te kunnen vinden.

Ondernemers zijn vaak bang dat zij met onverkoopbare voorraden achterblijven. Zo veroudert vooral elektronica erg snel. De kans dat deze producten uiteindelijk worden gedumpt bij het grofvuil is aanzienlijk.

De logistiek om producten via een ander kanaal alsnog te slijten heeft ook de nodige nadelen: vaak willen tussenpartijen alleen grote restpartijen afnemen, waarop de winkelier verlies maakt. Daarnaast worden de goederen talloze malen getransporteerd, met een grotere milieudruk tot gevolg.

SmartDisposition-engine

De software van Optoro benut de zogeheten SmartDisposition-engine om het meest geschikte afzetkanaal voor te stellen. Dat kan directe verkoop aan de consument zijn, bijvoorbeeld via eBay, maar ook een business-to-business-transactie. Andere opties zijn het retourzenden naar de fabrikant, recycling of donatie. De SmartDisposition-engine baseert zijn keuze daarbij volgens Optoro op onder andere het actuele prijsniveau van tien grote online marktplaatsen, evenals de prijshistorie van een product.

Een tweede optie die Optoro biedt is zijn eigen online handelsplaats: via Blinq kunnen retailers geretourneerde producten aan de man brengen. Vrijwel alle goederen zijn daar met forse kortingen te koop, maar de start-up claimt dat het inzetten van Blinq zorgt voor een snelle afname van de voorraden.

Omdat goederen minder vaak vervoerd hoeven te worden als deze via Optoro worden, denkt het bedrijf flinke milieuwinsten te kunnen boeken. Ook doet de start-up mee aan duurzame projecten, zoals het Neighborhood Farm Initiative.

Eigen magazijn

Inmiddels heeft het bedrijf ook bij wijze van proef een eigen magazijn opgericht waarin met name veel elektronische producten op een nieuwe eigenaar wachten, zo schrijft Bizjournals. Apparaten als laptops en smartphones worden eerst gestript van persoonlijke gegevens voordat deze rijp zijn voor de verkoop via Blinq. Verder probeert het personeel waar mogelijk defecte apparatuur te repareren. En doordat retailers al van tevoren aan Optoro doorgeven welke goederen zij gaan aanbieden, kan er gestuurd worden op een snelle afhandeling.

Optero wordt met zijn logistieke innovaties door risico-investeerders gezien als een disruptor in het landschap van de retail. Het bedrijf heeft dan ook al tientallen miljoenen dollars aan financiering binnengehaald en er werken meer dan tweehonderd mensen.

Bron: Bizjournals | Foto: Optoro