22-01-2013 11:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In 2009 beloofden telefoonfabrikanten elektronisch afval terug te dringen. Nu veel consumenten een universele lader hebben is een nieuwe niet altijd nodig en dat is goed voor het milieu.

Dat blijkt uit een test in Groot-Britannië van HTC en telefoonprovider O2. De bedrijven vroegen aan hun klanten of een nieuwe lader nodig was: 82 procent vond van niet. De klanten kregen de optie om een lader te kopen tegen kostprijs, terwijl de USB naar micro-USB kabel voor het toestel wel standaard werd geleverd.

Vier Olympische zwembaden met afval

In Groot-Britannië alleen al zijn er 100 miljoen ongebruikte laders. Dat is genoeg voor vier Olympische zwembaden die uitpuilen met 18.700 ton aan componenten en 200.000 kilometer aan koperdraad. Doodzonde, vond de Europese Unie. Het dwong Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Blackberry en Sony Ericson tot samenwerking.

In 2009 gingen de telefoonfabrikanten universele laders maken. Inmiddels zijn veel consumenten in het bezit van zo’n lader waardoor die genoegen nemen met één specifiek kabeltje dat de telefoon met de lader verbindt.

Klaar voor verandering

De test wijst volgens O2 en HTC uit dat de tijd rijp is om de enorme afvalberg aan te pakken. De bedrijven zijn van plan om in de toekomst de telefoon en oplader altijd los te verkopen, maar niet iedereen is daar even blij mee.

Critici denken dat het de bedrijven vooral te doen is om consumenten meer te laten betalen voor hetzelfde product. Anderen vinden het juist een goede manier om consumenten te laten besparen. Zo heeft Apple er een handje van om bij elk nieuw product een prijzige, nieuwe oplader te introduceren.

Bron: Environmentalleader

Foto: Mawel