22-01-2013 15:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Luchtvaartmaatschappijen hebben vorig jaar €1,4 mrd verdiend door veranderde EU regels en doorbelasting van gratis rechten.

Dit blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van de Brusselse ngo Transport & Environment. Naar schatting heeft het doorberekenen de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd €679 mln tot €1,4 mrd opgeleverd. In Nederland heeft KLM naar schatting €16,8 tot €33,7 mln heeft verdiend aan de CO2-belasting die ze uiteindelijk niet hoefde te betalen.

In januari 2012 werden alle luchtvaartmaatschappijen die op een Europese bestemming vlogen geconfronteerd met een CO2-taks. Voor de uitstoot van vluchten van of naar een Europese stad moesten CO2-rechten worden gekocht onder het Europese CO2-handelssysteem, het ETS. Die kosten zijn waarschijnlijk doorbelast aan de consument. Sommige maatschappijen hebben toeslagen berekend, anderen hebben hun brandstoftoeslagen verhoogd en weer anderen vermoedelijk hun tarieven aangepast.

In november besloot de Europese Commissie intercontinentale vluchten uit te zonderen. De luchtvaartmaatschappijen hadden al wel extra inkomsten uit deze vluchten, maar hoefden geen kosten meer te maken.

Gratis rechten

“Dit geval is uniek omdat in november 2012 het ETS werd afgeschaft voor intercontinentale vluchten,” zegt Jasper Faber, onderzoeker bij CE Delft. “De luchtvaartmaatschappijen hoefden over heel 2012 geen emissierechten meer in te leveren voor deze vluchten, maar hebben de geanticipeerde kosten wel doorberekend aan de klanten.”

Luchtvaartmaatschappijen hebben ongeveer driekwart van de rechten gratis gekregen. “Vermoedelijk hebben ze een deel van de waarde van de gratis rechten doorberekend. Ook andere bedrijven in het ETS hebben dat gedaan”, zegt Faber.

Bron: Euractive 

Foto: Judy  via Flickr.com