10-09-2015 19:24 | Door: Dimitri Reijerman

De firma Versweb, die zich specialiseert in het vervoeren van kippenvlees, heeft een vrachtwagen in gebruik genomen waarbij het koelsysteem wordt gevoed door zonnepanelen op het dak van de truck.

De installatie van zonnepanelen op de 12 ton Renault Trucks D 2.1-truck is gebouwd door Carrosseriefabriek Harderwijk. De Sol(c)ar-koelopbouw voedt de koelmotoren van de vrachtauto, waardoor het kippenvlees dat Versweb vervoert koel wordt gehouden. Hierdoor zakt het dieselverbruik aanzienlijk en wordt het milieu deels ontzien.

Versweb vervoert kippenvlees van slachterijen naar onder andere poeliers, horecagroothandels en slagerijen. Het bedrijf zegt dat het in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid kiest voor vervoer met een zo laag mogelijke milieubelasting. Eerder kocht het bedrijf al een bestelauto waarbij het koelsysteem ook door middel van zonne-energie kan draaien.

Goedkoper

Naast een lagere milieubelasting kan het elektrisch koelen van een lading in een vrachtauto een ondernemer ook geld besparen. Studenten Werktuigbouw van de TU Delft becijferden vorig jaar dat een generator op elektriciteit in plaats van diesel de transportsector zo'n € 2.000 euro per vrachtauto per jaar bespaart. Onderzoekers werken inmiddels ook aan milieuvriendelijke koelmethoden door middel van een stikstofmotor.

Bron: Versweb | Foto: Versweb