14-09-2015 18:29 | Door: Dimitri Reijerman

Volvo Trucks heeft een nieuwe liftbare tandemas geïntroduceerd waarmee een onbeladen truck tot 4 procent minder brandstof vebruikt dankzij een lagere rolweerstand.

De liftbare tandemas is bedoeld voor vervoerders die regematig transporten uitvoeren waarbij alleen op de heenweg met vracht wordt gereden. Volvo Trucks noemt als voorbeelden de bouw, bulktransporten en het vervoer van boomstammen.

De banden kunnen op 14 centimeter van het wegdek omhoog worden gebracht. Om de liftbare tandemas mogelijk te maken is de eerste aangedreven as voorzien van een klauwkoppeling. De optie is beschikbaar op de Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH en de Volvo FH16.

Minder brandstof nodig

Volgens Volvo Trucks kan de optilbare tandemas een aanzienlijke brandstofbesparing opleveren: "Als de tweede aangedreven as omhoog is gebracht, kan tot 4 procent brandstof worden bespaard in vergelijking met wanneer alle assen zijn neergelaten", zegt Jonas Odermalm, segment manager construction bij Volvo Trucks.

Ook wordt met een opgetilde tandemas de draaicirkel met een meter verkleind. Daarnaast vermindert de slijtage van de banden en het ophangsysteem. Ten slotte neemt het rijcomfort voor de chauffeur toe, omdat er minder vibraties ontstaan.

Bron: Volvo Trucks | Foto: Volvo Trucks