24-09-2015 14:59 | Door: Chris Thijssen

Scania claimt als eerste ter wereld een hybride-truck te presenteren waarbij een Euro 6-dieselmotor wordt gekoppeld aan een elektromotor.

De Zweedse voertuigenfabrikant lanceert het model tijdens de BedrijfsautoRai, die eind oktober plaatsvindt. Scania zegt tijdens de vakbeurs in te zetten op duurzaamheid in innovatie. Met de koppeling van een Euro 6-dieselmotor met een elektromotor in een P320 hybride-truck heeft de fabrikant naar eigen zeggen een wereldprimeur.

Scania ziet voor deze truck veel mogelijkheden voor distributie buiten de venstertijden in milieuzones. Venstertijden zijn door de gemeente bepaalde tijdstippen waarop vrachtwagens winkels in een bepaald gebied mogen bevoorraden.

Scania kondigt de nieuwe hybride groots aan, maar geeft nog niet alle details van de nieuwe truck prijs. Die worden volgens een woordvoerder pas onthuld tijdens de presentatie op de BedrijfsautoRai.

 Zo is het nog onduidelijk of de truck een plug-inhybride is of een truck die zijn eigen stroom opwekt. Daarnaast is nog onbekend of de hybride met een uitgeschakelde dieselmotor ook volledig elektrisch kan rijden.

Duurzame trucks

In lijn met de presentatie van de duurzame hybride-truck, presenteert Scania tijdens de beurs ook de Scania G340 LNG-trekker. Dat is een truck die door het gebruik van LNG schoner en stiller is. Dit voertuig kan bovendien op biogas rijden.

Eerder kondigde de fabrikant al aan in Zweden te experimenteren met een elektrische vrachtwagen. Een bovenleiding boven een gedeelte van de weg, voorziet de truck tijdens het experiment van stroom.

Bron: Scania | Foto: Scania (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)