25-09-2015 18:27 | Door: Chris Thijssen

Met een nieuw softwareplatform, ontwikkeld door de TU Eindhoven, kunnen transporteurs flexibel inspelen op onvoorziene situaties. Zo wordt transport sneller, goedkoper en duurzamer.

Het Get Service-platform maakt voor iedere transporteur realtime informatie beschikbaar. Zo geeft de software data over de locatie van goederen, drukte op de weg of het weer. Op basis van deze actuele informatie kunnen transporteurs hun routes aanpassen.

De onderzoekers verwachten dat het nieuwe softwareplatform het brandstofverbruik in de Europese Unie met ruim 2 miljard liter diesel per jaar kan terugdringen. Dit zou een vermindering van 6,5 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar opleveren.   

Europese Unie

Tot nu toe werden transportplanningen van tevoren gemaakt, waardoor transporteurs minder flexibel waren. Het platform, dat grotendeels is gefinancierd door de Europese Unie, moet hiervoor een oplossing bieden.

Het platform is een samenwerkingsproject van transportbedrijven en onderzoeksinstellingen, onder leiding van TU Eindhoven-onderzoekers. De partijen hebben drie jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de software. Tijdens een internationaal symposium in Rotterdam op 1 oktober presenteren de onderzoekers het Get Service-platform.

Eerder berekende ook McKinsey dat wereldwijd een besparing van $ 400 mrd mogelijk is door efficiënter gebruik te maken van infrastructuur. Big data en digitalisering zouden daarbij kunnen helpen. 

Bron: TU Eindhoven | Foto: epSos .de, via Flickr Creative Commons Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)