28-09-2015 13:38 | Door: Dimitri Reijerman

In de maand juli is de 30.000ste elektrisch aangedreven brommer of snortfiets geregisteerd in Nederland. Daarmee groeit het aantal e-scooters flink sneller dan het marktaandeel van de elektrische auto.

Dat meldt de Bovag op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Met de registratie van de 30.000ste e-scooter is circa 5 procent van het totale aantal snorfietsen en brommers elektrisch aangedreven. Ten opzichte van 1 januari 2014 bedraagt de groei van deze categorie tweewielers bijna 35 procent.

In Nederland is de groei in de aanschaf van elektrische auto's fors lager: slechts 0,1 procent van de geregistreerde auto's is elektrisch aangedreven.

Subsidieregelingen succesvol

De Bovag zegt dat de populariteit van elektrisch aangedreven voertuigen vooral in de zakelijke markt toeneemt. Dit is te danken aan subsidieregelingen die gemeenten en provincies verstrekken. Zo geeft de gemeente Utrecht tot € 1.500 subsidie aan bedrijven die e-scooters inzetten voor taken als pizzabezorging of koeriersdiensten.

Ondanks de diverse regelingen bepleit de Bovag extra fiscale maatregelen om het 'opschonen' van het scooterpark te versnellen. Het gaat daarbij met name om het uitfaseren van tweetact-scooters. Deze motoren verbranden brandstof onvolledig en gebruiken toegevoegde olie. Hoeveel vervuilende tweetact-scooters er nog precies rondrijden in Nederland, is echter niet bekend.

Bron: Bovag | Foto: Brbbl (Own work) CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons