30-09-2015 09:45 | Door: Dimitri Reijerman

Daf toont op de BedrijfsautoRAI zijn CF- en XF Silent-trucks. De trucks zijn ontwikkeld voor distributie in steden en hebben daarom een extra stille modus.

Chauffeurs van de CF- en XF Silent-vrachtauto's kunnen de geluidsproductie reduceren door de 'silent'-knop op het dashboard te activeren. Daarbij worden het toerental en de koppel door de boordcomputer beperkt. Daarnaast is de versnellingsbak ingekapseld.

De geluidsproductie blijft door deze maatregelen onder de 72 decibel, waarmee de trucks volgens Daf 's avonds, 's nachts of in de vroege ochtend in stedelijke omgevingen ingezet kunnen worden. In deze gebieden zijn veelal geluidsbeperkingen van kracht.

Brandstofbesparing dankzij gps

Daf presenteert ook een aantal brandstofbesparende features. Zo toont de fabrikant op de vakbeurs de XF RAI Edition. Deze truck is voorzien van predictive cruise control en predictive shifting.

Beide technologieën gebruiken gps om te bepalen waar de truck precies rijdt en welke rijomstandigheden de chauffeur de komende kilometers kan verwachten. Op basis van deze informatie wordt met name in heuvelachtige omgevingen tot 3 procent brandstof bespaard.

Bron: DAF | Foto: DAF