14-02-2013 10:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De burgemeester van New York wil kunststof polystyreen, zoals piepschuim, in zijn stad verbieden. De vuilnishopen liggen er vol mee, omdat de stad de chemische stof niet goed kan recyclen.

Burgemeester Michael Bloomberg wil het voorbeeld volgen van andere Amerikaanse steden als Los Angeles en San Francisco, door de kunststof polystyreen te verbieden. Jaarlijks verdwijnt alleen al in New York 20.000 ton op de afvalhoop. Polystyreen is in principe 100 procent te recyclen, maar moet daarvoor wel gescheiden worden van andere afvalstromen. Door de aparte inzameling lopen de jaarlijkse kosten op tot ongeveer $400.000 (€300.000).

Kunststof polystyreen wordt vaak als isolatie- en verpakkingsmateriaal gebruikt of verwerkt in dienbladen en wegwerpbekers voor afhaalmaaltijden. Vooral restaurants en de fastfoodsector maken er gebruik van. Volgens Bloomberg onnodig: “We kunnen per slot van rekening zonder [kunststof polystyreen] leven. Mogelijk leven we zelfs langer zonder.”

Kleuterjuf

Kleine bedrijven zijn niet blij met Bloomberg’s idee, omdat alternatieven voor kunststof polystyreen twee tot vijf keer zo duur zijn. Ze hopen dan ook dat hun burgemeester in zijn plannen rekening met hen houdt, zodat de bedrijven er niet onder zullen lijden.

De 70-jarige burgervader wordt door sommigen gewaardeerd voor zijn handelswijze, maar anderen zien hem als een kleuterjuf die de individuele verantwoordelijkheid wegneemt. Zo kwam Bloomberg in zijn elf jaar als burgemeester meerdere keren met, op het eerste gezicht, controversiële besluiten om duurzaamheid en de publieke gezondheid te stimuleren.

In zijn eerste termijn zorgde hij voor een hevig bekritiseerd rookverbod, dat inmiddels wordt omarmd. Meerdere keren nam hij besluiten tegen fastfoodketens om overgewicht onder burgers tegen te gaan. Recentelijk nog door grote bekers suikerhoudende frisdrank te verbieden.

Bron: Reuters

Foto: Centre for American Progress