06-10-2015 09:03 | Door: Dimitri Reijerman

Het Noorse overslagbedrijf Odfjell gaat negentien schepen uitrusten met efficiëntere aandrijftechnologie. Hierdoor neemt het brandstofverbruik met 20 procent af.

De schepen krijgen efficiëntere propellers op de scheepsschroef en het roer wordt aangepast. Ook de motor wordt aangepast, zoals een gewijzigde turbocharger en verbeterde generators.

Bow Clipper

Volgens Odfjell behaalde een modelboot, waarvoor het bedrijf samenwerkte met het Noorse maritieme onderzoeksbureau Marintek, brandstofbesparingen van circa 15 procent. Met verdere technische aanpassingen steeg de brandstofbesparing tijdens proeven met de Bow Clipper op volle zee naar 20 procent.

Beter energielabel

Odfjell wil tot en met 2017 in totaal negentien schepen laten aanpassen. Daarmee zullen de schepen voortaan een A+-label mogen dragen, in plaats van de huidige D+-labels.

In Nederland start TNO binnenkort een proef met het verhogen van de brandstofefficiëntie van schepen. Daarvoor worden big data en monitoring gebruikt. TNO claimt ook brandstofbesparingen die kunnen oplopen tot 20 procent.

Bron: Odfjell | Foto's: Odjfell