08-10-2015 07:03 | Door: Dimitri Reijerman

De Amerikaanse firma Spaceflight heeft een Falcon 9-raket gekocht van SpaceX. Met de tweetrapsraket wil Spaceflight goedkoop grotere satellieten in een baan om de aarde brengen.

Spaceflight richt zich normaliter op het verhandelen van restcapaciteit in raketlanceringen van andere partijen, waaronder die van het Amerikaanse Orbital Sciences, het Russische ISC Kosmotras en de Indiase Space Research Organisation.

Deze ruimte verkoopt het bedrijf door aan bedrijven en organisaties die een satelliet de ruimte in willen brengen tegen relatief lage kosten. De producten gaan dan mee met de eerste lancering met ruimte over. 

Met de aankoop van een Falcon 9, die circa 13.150 kilogram kan vervoeren, kan Spaceflight klanten strikken die een vaste lanceerdatum eisen. Ook kunnen zwaardere kunstmanen, tot circa 500 kilo, meegenomen worden.

Hoeveel er voor de Falcon 9 is betaald, maken de bedrijven niet bekend. Wel is duidelijk dat het niet de herbruikbare variant betreft, die Space X de afgelopen maanden test.

Lancering in 2017

De lancering van de Falcon 9 van Spaceflight moet in 2017 plaatsvinden. SpaceX, een bedrijf in handen van Elon Musk, zal de lancering verzorgen. Spaceflight is verantwoordelijk voor het in de ruimte correct 'uitladen' van de vracht.

Het kost $ 17,5 mln om 450 kilo zware satelliet in een lage baan om de aarde te krijgen maar ook veel kleinere 'cubesats'  kunnen mee. Deze relatief goedkope satellieten zijn inzetbaar om klimaatverandering en milieuvervuiling te monitoren en geschikt voor internetcommunicatie.

Er wordt ook gekeken naar het goedkoper lanceren van kunstmanen via vliegtuigen, zoals de plannen voor de Stratolaunch.

Bron: Spaceflight | Foto: Spaceflight