08-10-2015 13:30 | Door: Dimitri Reijerman

Volvo Trucks maakt zijn nieuwste Euro 6-vrachwagenmotoren geschikt voor bio-diesel op basis van met waterstof behandelde plantaardige olie. Volvo ziet op termijn een belangrijke rol voor deze dieselvervanger.

Volgens Volvo Trucks kunnen plantaardige oliën of dierlijke vetten na een chemisch proces, waarbij zuurstof wordt vervangen door waterstof, een volwaardige synthetische diesel vormen. De chemische eigenschappen zijn vrijwel gelijk aan diesel en de biobrandstof van de tweede generatie is in een brandstoftank probleemloos met reguliere diesel te mixen.

Deze vorm van biobrandstof kent volgens Volvo minder schadelijke emissies van NOx, zoals met reguliere diesel, terwijl ook de motoren en brandstoffilters minder snel vervuild raken. De CO2-emissies liggen 40 to 60 procent lager. Daarmee kunnen vrachtwagenfabrikanten ook aan toekomstige emissie-eisen voldoen. Verder is de brandstof via de bestaande infrastructuur van tankstations aan te bieden.

Hoop op meer investeringen

Volvo Trucks spreekt in Automotive World de hoop uit dat meer bedrijven gaan investeren in deze biobrandstof, mede omdat er nog maar weinig partijen de brandstof produceren. Alleen Neste Oil en Total kunnen de behandelde plantaardige biodiesel leveren.

De truckbouwer erkent echter dat er nog enkele problemen zijn om de adoptie van de brandstof te vergroten. Volgens Volvo Trucks moeten er voldoende bronnen zijn voor de benodigde plantaardige oliën en dierlijke vetten. Daarnaast moet de productiecapaciteit omhoog.

Deze bezwaren klinken ook vanuit de mileulobby. Lobbyisten stellen dat biobrandstoffen te veel landbouwgrond nodig hebben, wat een nadelige invloed op de voedselproductie heeft.

Bron: Automotive World | Foto: Volvo Trucks