23-10-2015 09:27 | Door: Dimitri Reijerman

Het aantal deelauto's dat in Nederland door particulieren kan worden gehuurd, bedroeg in de eerste helft van 2015 14.352. Dat is 28 procent meer ten opzichte van een jaar eerder.

Dat meldt CROW-KpVV, een onafhankelijke kennisorganisatie zonder winstoogmerk die zich richt op mobiliteitsvraagstukken. De groei van deelauto's is vooral te zien in de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Amsterdam is de gemeente met de meeste deelauto’s: 2.937, gevolgd door Utrecht met 1.267 auto’s. Toch ziet de organisatie ook een bredere beschikbaarheid van te huren auto's in andere steden. Zo is Terschelling met 1,4 deelauto's per honderd inwoners de gemeente met de meeste deelauto’s per inwoner.

Greenwheels is de grootste op de markt voor auto's die 24 uur per dag te huur zijn. Marktleider is Snappcar in het peer to peer-segment. Het bedrijf heeft 57 procent van het particuliere aanbod in handen. Snappcar is overigens druk bezig met uitbreiding. Zo nam het bedrijf in Zweden deze week branchegenoot Flexidrive over.

In 2018 100.000 deelauto's

Partijen als de overheid, aanbieders en leasebedrijven willen in 2018 circa 100.000 deelauto's op de weg hebben. CROW-KpVV denkt dat deze ambitie haalbaar is, omdat het aantal aanbieders nog altijd groeit. Ook bedenken ondernemers nieuwe formules om deelauto's breder te laten aanslaan.

Bron: CROW-KpVV | Foto: By Maurits90 (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons