23-10-2015 13:30 | Door: Dimitri Reijerman

Het Zwitserse techconcern ABB heeft in samenwerking met Volvo een snellaadsysteem voor elektrisch aangedreven stadsbussen ontwikkeld. De robotlader laadt de accu's in 4 tot 6 minuten vol.

Volgens ABB is het snellaadsysteem eenvoudig te integreren op busstations, tussenstops en eindhaltes van buslijnen. De lader, die lijkt op een lantaarnpaal, communiceert draadloos met een eronder geplaatste bus. Na een veiligheidscheck zakt een pantograaf vanuit de lader automatisch omlaag op het contactpunt op het dak van de bus.

De snellader biedt een vermogen van 150, 300 of 450 kilowatt. Daarmee is een elektrische bus volgens ABB in 4 tot 6 minuten voldoende bij te laden om een of meerdere ritjes door de stad te maken. Doordat het laadsysteem gebruikmaakt van Microsofts Azure-cloudplatform, is de benodigde software voor het volautomatische laadsysteem gemakkelijker te beheren en te verbeteren.

Proef in Luxemburg

ABB test het systeem volgend jaar in Luxemburg met zes hybride Volvo-bussen en vier snelladers. De deels elektrisch aangedreven bussen stoten volgens Volvo tot 75 procent minder broeikasgassen uit dan reguliere dieselbussen.

Bron: ABB | Foto: ABB