02-11-2015 12:21 | Door: Dimitri Reijerman

Nissan start proeven met een Leaf waarin software is opgenomen om de auto deels autonoom te laten rijden. De Piloted Drive 1.0-technologie laat de Leaf zelfstandig op een drukke snelweg rijden.

De Japanse autofabrikant wil zijn software stapsgewijs op de markt brengen om uiteindelijk volledig autonome voertuigen te kunnen aanbieden. In versie 1.0 zal zijn Piloted Drive-technologie in de elektrisch aangedreven Leaf alleen nog in druk verkeer op de snelweg kunnen opereren. Deze technologie wordt door Nissan getest en zal eind volgend jaar in Japanse modellen van de Leaf te vinden zijn.

In versie 2.0 wil Nissan de software zo hebben ontwikkeld dat de auto ook zelfstandig inhaalacties kan maken op de snelweg. Piloted Drive 2.0 moet in 2018 klaar zijn. Twee jaar later wil Nissan dat zijn software een Leaf ook autonoom kan laten rijden in aanzienlijk complexere omgevingen, zoals stadsverkeer.

Human machine interface

De testversie van de semi-autonome Leaf gebruikt radar, lasers en camera's om zijn omgeving te scannen. Een zogeheten human machine interface (HMI) interacteert met de chauffeur. Zo geeft het systeem aan wanneer de chauffeur weer het stuurwiel ter hand moet nemen. Tijdens de autonome modus toont het HMI-systeem onder andere informatie over welke route en rijstroken de software heeft gekozen.

Bron: Nissan | Foto: Nissan