02-11-2015 16:12 | Door: Dimitri Reijerman

De Australische firma Brighsun belooft met zijn nieuwe elektrische bus een actieradius van ruim 1.000 kilometer. Dat is veel meer dan de touringbus van de Amerikaanse bussenbouwer Proterra.

De elektrische bus van Brighsun, een prototype waar vier jaar aan is gewerkt, is gecertificeerd voor een afstand op een enkele lading van 1.004 kilometer. Daarmee kan de bus een rit tussen Melbourne en Sydney van circa 800 kilometer, probleemloos non-stop afleggen. Bovendien is de actieradius aanmerkelijk hoger dan de Catalyst XR van Proterra; deze bus haalde bij een test 415 kilometer.

Volgens de website Onestopofthegrid gebruikt de bus lithium-ion-accu's met een hoge capaciteit, samen met een propriëtaire eMotor en zelfontwikkelde accumanagementsoftware. Ook kan de bus energie terugwinnen bij het remmen.

Nog weinig technische details

Welke laadtechniek de bussen gebruiken en andere technische details heeft Brighsun nog niet bekendgemaakt. Wel zegt het bedrijf de ambitie te hebben om in Australië diverse fabrieken op te zetten om elektrische bussen te bouwen, waaronder versies met een kleinere actieradius.

Bron: Onestopofthegrid | Foto: By Bahnfrend (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons, Onestopofthegrid