03-11-2015 13:02 | Door: Dimitri Reijerman

De drukste fietspaden in Nederland zijn te vinden in het centrum van Utrecht. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de Nationale Fietstelweek op basis van data van een mobiele app.

Het fietspad bij het Smakkelaarsveld in Utrecht, dicht bij het Centraal Station, is het drukste fietspad van Nederland. Utrecht maakt bovendien de top 3 vol, gevolgd door de Amsterdamse Jodenbreestraat en de Grote Markt in Groningen in de top 5.

De cijfers zijn afkomstig van fietsers die in het kader van de Fiets Telweek in september een mobiele app van de Fietsersbond hebben geïnstalleerd. Daarmee is uiteindelijk het fietsgedrag van 55.000 fietsers in kaart gebracht.

Uit de data blijkt onder andere dat in Amsterdam fietsers zich het traagst voortbewegen: de gemiddelde snelheid ligt op 14,9 kilometer per uur. In Rotterdam worden met gemiddeld 4 kilomter per rit de meeste kilometers gemaakt, tegenover tegenover hekkensluiter Leiden met slechts 2,9 kilometer per rit.

Data voor soepeler fietsverkeer

De Fietsersbond wil begin volgend jaar alle data openbaar maken. Ook hoopt de belangenvereniging voor fietsers dat de gegevens nuttig zijn voor gemeenten, die zo meer inzicht kunnen krijgen in knelpunten.

In Utrecht zegt de gemeente in te willen spelen op het immer groeiende fietsverkeer. Zo werkt de gemeente al samen met JCDecaux om het fietsverkeer in de stad in beeld te brengen.

Bron: Fietsberaad | Foto: Jared and Corin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)