11-11-2015 12:57 | Door: Dimitri Reijerman

Toyota stopt met de verdere ontwikkeling van dieselmotoren voor personenauto's. De autofabrikant ziet geen brood meer in deze motoren na de sjoemeldieselaffaire rondom Volkswagen.

De Japanse autofabrikant kondigt tegenover Die Welt aan dat het niet langer R&D zal uitvoeren naar motoren die op diesel draaien. Dergelijke motoren zouden simpelweg te duur zijn geworden omdat zij moeten voldoen aan alsmaar strenger wordende normen voor met name NOx-emissies. De benodigde behandelingsinstallaties maken dieselauto's te duur.

Het Japanse autoconcern gebruikte vooral dieselmotoren van andere fabrikanten, maar onlangs kwam het bedrijf met een nabehandelingssysteem voor dieselmotoren onder de naam Di-Air. Dit de-Nox-systeem injecteert kleine hoeveelheden diesel in de uitlaatgassen. Onduidelijk is nog of Toyota dit nabehandelingssysteem definitief op de plank legt.

Toekomst hybride en waterstof

Toyota heeft vorige maand aangegeven dat het zijn kaarten op de korte tot middellange termijn zet op hybride benzineauto's. Op de langere termijn ziet het vooral kansen in waterstofauto's. Rond 2050 wil het Japanse concern zijn emissies met 90 procent hebben teruggebracht.

Op het gebied van hybride's heeft Toyota onlangs de vernieuwde Prius aangekondigd. De Mirai is het eerste commercieel verkrijgbare model van Toyota dat waterstof gebruikt als brandstof.

Bron: Die Welt | Foto: Toyota