13-11-2015 12:07 | Door: Dimitri Reijerman

KLM krijgt de eerste Boeing 787-9 Dreamliners binnen. De nieuwe toestellen verstoken minder brandstof dan traditionele jumbo's.

Vanuit Seattle landt zaterdag de eerste Boeing 787-9 op Schiphol. Later dit jaar ontvangt KLM een tweede toestel. In totaal heeft de luchtvaartmaatschappij 21 Dreamliners besteld bij Boeing. De eerste toestellen worden ingezet op routes naar Abu Dhabi, Bahrein, Dubai en Rio de Janeiro.

Ten opzichte van een Boeing 747 verstookt een Dreamliner tot 20 procent minder kerosine dankzij het gebruik van gewichtsbesparende composietmaterialen, verbeterde aerodynamica en efficiëntere motoren. Dit levert niet alleen een flinke brandstofbesparing op, maar ook de CO2-uitstoot van het toestel ligt lager. Overigens is niet duidelijk of KLM biobrandstoffen gaat gebruiken op vluchten met de Boeing 787-9.

Hogere cabinedruk tegen jetlag

Een Dreamliner kan maximaal 282 passagiers vervoeren. Het toestel heeft in de 787-9-variant een actieradius van 15.750 kilometer. Naast zuinigere motoren bevat het toestel grotere ramen, wifi, LED-verlichting en een hogere cabinedruk. Dit laatste moet de nadelige effecten van jetlag helpen te verminderen.

Dreamliner KLM

Bron: KLM | Foto: KLM