17-11-2015 07:01 | Door: Dimitri Reijerman

Studenten van de TU Delft hebben met een zelfgebouwde en op waterstof rijdende raceauto het elektrische ronderecord op het circuit van Zandvoort verbroken.

De Forze VI, zoals de auto heet, wist een rondetijd van 2 minuten, 5 seconden en 450 milliseconden op de borden te krijgen. Daarmee is het oude record met een Tesla Roadster met 5,45 seconden verbroken.

forza iv

De Delftse racewagen op waterstof verbrak afgelopen mei al het ronderecord op de Nürburing Nordschleife in Duitsland met oud-coureur Jan Lammers achter het stuur.

De waterstofauto kan een topsnelheid behalen van 210 kilometer per uur. De acceleratie van 0 tot 100 kilometer per uur kost minder dan 4 seconden. De brandstofcel levert 100 kilowatt, ofwel 135 paardenkrachten.

Goede reclame voor waterstof

Rick Everaert, teammanager van Forze Hydrogen Racing, denkt dat het record gunstig is voor op waterstof rijdende voertuigen: "Dit geeft de bekendheid van waterstof als brandstof bij het grote publiek hopelijk een duw in de goede richting."

Het Formula Zero Team Delft is al sinds 2007 bezig met het ontwikkelen van waterstoftechnologie. De komende jaren wil het team de strijd aangaan met racewagens met een verbrandingsmotor, met als eerstvolgende doel het winnen van de sportklasse van de Supercar Challenge op de Gamma Racing Day 2016.

Bron: TU Delft | Foto: Forze Hydrogen Racing