19-03-2013 14:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Om gesjoemel bij autofabrikanten tegen te gaan wil minister Kamp de huidige test om de zuinigheid van auto's te meten snel  verbeteren. Daarnaast moet er op termijn een nieuwe test komen.

Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Volgens Kamp kan het nog wel even duren voordat de nieuwe regels wereldwijd gaan gelden en daarom moet het huidige systeem worden aangescherpt. Hij wil daarmee voorkomen dat autofabrikanten blijven sjoemelen met de uitslagen van de zuinigheidstest. Het Europees Parlement stemde vandaag in voor het ontwikkelen van nieuwe testmethodes.

Een auto die zuinig rijdt krijgt belastingvoordeel, waardoor fabrikanten er alles aan doen om zo goed mogelijk uit de test te komen. Ze koppelen daarom de dynamo los, gebruiken spekgladde banden, plakken kieren dicht en halen de buitenspiegels van de auto af. Dit bleek uit een studie van ngo Transport & Environment.

Aanpakken autofabrikanten

Kamp zei verder te gaan kijken of autofabrikanten zich in Nederland nu aan de regels voor het testen houden. "Zo niet, dan moet daar zeker wat aan worden gedaan'', reageerde de minister op vragen van SP-Kamerlid Paulus Jansen. Die baalt ervan dat de overheid ruim €1 mrd korting geeft op wegenbelasting, terwijl de cijfers over de zuinigheid van auto's niet kloppen.

De minister verwacht over enkele maanden te weten wanneer de nieuwe regels voor het testen van de zuinigheid van auto's in werking kunnen gaan. "We zijn al een heel eind gevorderd'', stelde Kamp. Alle landen, op de Verenigde Staten na, doen mee aan de nieuwe wetgeving. En dat is goed, vindt Kamp, want alleen de regels in Nederland aanscherpen, zoals D66 voorstelde, heeft geen nut. "Dan gaan de fabrikanten gewoon naar Duitsland of België'', zei hij.

Bron: ANP

Foto: Colemama