27-11-2015 12:01 | Door: Dimitri Reijerman

De start-up Jedlix, gefinancierd door Eneco, komt met een mobiele app die de eigenaar van elektrische auto in staat stelt om zijn wagen goedkoper te laden met duurzaam opgewekte stroom.

Samen met een groep Tesla-rijders heeft Eneco proeven uitgevoerd met software die op basis van de actuele energieprijzen het laadtempo van een elektrische auto bepaalt. De gebruiker stelt daarbij op de zogeheten SlimLaden-app alleen een eindtijd in waarop de accu geheel vol moet zijn. Dankzij dit mechanisme kan op momenten dat de laagste tarieven gelden de accu geladen worden met een gunstiger prijskaartje voor de eindgebruiker.

Eneco wil zijn SnelLaden-app nu naar de markt brengen en heeft daarvoor de kennis ondergebracht in de start-up Jedlix. Vanaf januari wil Jedlix de app aan de Nederlandse consument aanbieden. Deze krijgt in eerste instantie toegang tot 1.700 oplaadpunten van Eneco.

Mogelijk ook deals met automerken

Er lopen nog onderhandelingen met andere aanbieders van laadpalen, snelladers en ook een aantal automerken. Deze zijn volgens Jorg van Heesbeen van Jedlix in een vergevorderd stadium: "We verwachten dat we de app in de loop van 2016 voor een aantal automerken kunnen aanbieden binnen Europa." Op termijn wil de onderneming zijn IT-diensten ook in andere Europese landen aanbieden.

Jedlix claimt dat uit proeven is gebleken dat een gemiddelde consument tot 15 procent op zijn stroomkosten kan besparen. Zo kan een auto bijvoorbeeld 's nachts goedkoper laden, als er veel windenergie aan het stroomnet wordt geleverd.

Bron: Eneco | Foto: By Avda (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons