29-03-2013 13:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Twee Zwitserse uitvinders vliegen met een zonnevliegtuig door heel Amerika, om zo het debat over zonne-energie een nieuwe impuls te geven.

De Solar Impulse heeft vier elektromotoren die door 12.000 zonnecellen worden opgeladen. Het vliegtuigje heeft door alle zonnecellen grotere vleugels dan een Boeing 747 – maar weegt minder dan een personenauto. Omdat het een topsnelheid van zo’n 80 kilometer per uur heeft, kan de Solar Impulse niet heel hoog vliegen.

De makers van het vliegtuig, Bertrand Piccard en Andre Borschberg, hebben niet de illusie dat de gewone brandstof-aangedreven vliegtuigen dankzij de Solar Impulse verleden tijd zijn. Het belangrijkste doel is om het debat over zonne-energie een nieuwe dimensie te geven.

“Verandering kan pas ontstaan als je vastgeroeste overtuigingen onderuithaalt. Door het organiseren van bijeenkomsten hopen we iedereen te motiveren om een energiepionier te worden: de grootste uitdaging waar de mensheid voor staat is het zoeken van innovatieve oplossingen voor het energieprobleem,” zeggen ze in een verklaring.

Amerika-tour

Omdat er maar één zitplaats is vliegen Piccard en Borschberg om de beurt: de eerste stop is in Phoenix, daarna Dallas, Atlanta of St. Louis om te eindigen in Washington D.C. en New York. In elke plaats blijft het vliegtuig tien dagen en worden er bijeenkomsten georganiseerd.

Het is niet de eerste keer dat ze met een zonnevliegtuig rondvliegen. In 2010 vlogen ze al 26 uur non-stop om aan te tonen dat de vliegmachine overdag voldoende zonne-energie kon opslaan om ‘s nachts door te vliegen. De uitvinders willen in 2015 met een verbeterde tweede prototype een reis om de wereld maken. Dit tweede prototype is ontworpen om oceanen over te steken en in de regenachtige klimaatzones te vliegen.

Geen comfort

Het vliegtuig is niet bepaald het toppunt van comfort, zo is er geen verwarming en geen drukcabine waardoor ze continu een zuurstofmasker op moeten hebben. Ook is het toilet ingebouwd in de bestuurdersstoel. Bertrand Piccard is echter wel wat gewend: in 1999 haalde hij de voorpagina’s door met een heteluchtballon om de wereld te reizen.

Tijdens zijn wereldreis kreeg hij een brandstofgebrek, wat ervoor zorgde dat hij aandacht kreeg voor de afhankelijkheid van brandstof. Die zou moeten verdwijnen of verminderen: een project dat hij met Borschberg in de afgelopen 10 jaar ontwikkelde.

Bron: The Guardian

Foto: Braunschweig.de via Google Images