07-12-2015 09:11 | Door: Aveline Bies

Ford geeft met een innovatieve recyclingtechniek een motorblok een tweede leven. De techniek is gericht om oude motoren, die anders weggegooid zouden worden, met een speciala coating weer gebruiksklaar te maken.

Dit schrijft Edie. Ford recyclet oude motoren met behulp van een speciale plasma coating technologie, de zogenoemde ‘Plasma Transferred Wire Arc coating’, zodat oude en deels versleten motoren en verschillende onderdelen hiervan opnieuw gebruikt kunnen worden. Het proces bespaart 50 procent CO2 in verhouding met het produceren van een geheel nieuwe motor. Ook is er minder materiaal nodig.

De techniek werd voorheen al gebruikt voor vliegtuigturbines. De plasma coating, waar Ford een patent op heeft aangevraagd, wordt aangebracht in een oud motorblok. Op versleten of beschadigde onderdelen, zoals de cylinder, wordt een gladde coating aangebracht waardoor de motor weer wordt teruggebracht in originele fabrieksstaat.

Wanneer een automotor het begeeft, wordt deze meestal in zijn geheel vervangen. Nu kan Ford een gereviseerde motor gebruiken.

De innovatie is deel van Ford’s duurzaamheidsprogramma. Dit programma is erop gericht om nieuwe materialen en processen te ontwikkelen om zo de efficiëntie in de fabricage en operatie van Fords voertuigen tot stand te brengen.

Bron: Edie | Foto: By Buschtrommler (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons