01-04-2013 12:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

 

 

 

Na een elektrische sportwagen presenteert Mercedes-Benz nu ook een volledig elektrische vijfzitter, met een opmerkelijk snufje: de Vehicle Homepage.

 

 

Mercedes-Benz presenteert deze week op de autobeurs van New York de volledig elektrische B-klasse. Na de snelle sportbolide SLS AMG Coupé Electric Drive steelt het Duitse merk voor de tweede keer de show op een internationale autobeurs. Dankzij de ingebouwde Vehicle Homepage kan namelijk op afstand, via een computer of smartphone, toegang tot de auto worden verkregen.

 

 

Door deze tool is het mogelijk om de huidige laadstatus van de lithium-ion batterij te raadplegen of de huidige actieradius van de auto op een kaart weer te geven. Ook kan de geplande route worden gevisualiseerd, waarbij direct duidelijk wordt waar de auto tijdens de reis opgeladen kan worden. Bovendien biedt deze connectiviteit de mogelijkheid om de auto vóór gebruik al te verwarmen of te koelen.

 

 

De B-klasse Electric Drive verschilt qua uiterlijk nauwelijks van zijn benzine- of dieselverbrandende broeders. Maar onder de motorkap bevindt zich een 100 kilowatt (136 pk) sterke elektromotor die een maximumkoppel van 310 Nm levert. De auto accelereert in minder dan 10 seconden naar 100 kilometer per uur en heeft een begrensde topsnelheid van 160 kilometer per uur.

 

 

Het lithium-ion accupakket kan binnen 2,5 uur volledig opgeladen zijn. De actieradius bedraagt 200 kilometer. Daarnaast wordt tijdens het rijden de remenergie benut voor het opladen van de accu. De elektromotor en bijgeleverde opladers zijn afkomstig van Tesla Motors. Vanaf 2014 is de nieuwe Mercedes-Benz in de Verenigde Staten te koop, later zal de verkoop in Europa starten. Over één klein, maar niet onbelangrijk, detail wordt nog geen duidelijkheid verschaft: de aanschafprijs.

 

 

Bron: Mercedes-Benz