02-04-2013 08:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse Tesla Motors heeft voor het eerst in zijn bestaan winst geboekt. Het eerste kwartaal van 2013 bezorgde de fabrikant van elektrische auto's positieve cijfers, ondanks kritiek.

Het bedrijf, dat nu drie jaar een beursnotering heeft, profiteerde van sterke verkoopcijfers van zijn volledig elektrische sedan. Dat maakte het bedrijf maandag bekend, zonder een winstcijfer te geven. In het laatste kwartaal van 2012 leed het bedrijf nog een verlies van $75 mln (€60 mln). Het bedrijf heeft sinds de productie begon in juni vorig jaar, al meer dan 4750 Model S Sedans verkocht, terwijl het zelf had gerekend op een aantal van 4500 stuks in het vorige kwartaal.

Hoewel de 'Model S' veel prijzen kreeg, ontving het onlangs vernietigende kritiek in de New York Times. De auto zou bij koude weersomstandigheden een veel beperktere actieradius hebben dan de maker belooft. De autofabrikant haalde echter alles uit de kast om het ongelijk van de krant te bewijzen, door onder meer data van de inmiddels beruchte testrit te publiceren. Uiteindelijk gaf The New York Times toe fout te zitten, omdat de conclusies die de krant over de Model S trok niet hard waren te maken.

Begin maart werd bekendgemaakt dat Tesla Motors zijn Europese distributiecentrum in Tilburg plaatst. Op dit moment behoort Nederland tot de landen in Europa waar de meeste reserveringen worden gedaan. In juni begint het Amerikaanse Tesla met de productie van zijn Europese Model S en de leveringen gaan in juli van start. Het distributiecentrum in Tilburg zal de basis zijn voor de Europese markt. Het Europese hoofdkantoor komt in Amsterdam.

Bron: ANP

Foto: Serious Wheels via Google Images