07-12-2015 18:40 | Door: Dimitri Reijerman

Eneco is een samenwerking aangegaan met Renault. Elektrische auto's van het model Zoe kunnen in de daluren goedkoop geladen worden. Daarnaast gaat Eneco slimme laadpalen in de provincie Brabant plaatsen.

De overeenkomst met Renault is door Eneco aangekondigd op de COP21-conferentie. De energieleverancier laat de software van zijn onlangs opgerichte start-up Jedlix het laadproces verzorgen. Deze applicatie kan een elektrische auto die aan een laadpunt hangt in de daluren, bijvoorbeeld bij een hoge productie van windmolens maar bij een lage vraag naar elektriciteit, automatisch laden.

Door de deal met Renault zullen elektrische automodellen uit zijn Zoe-serie compatibel zijn met de laadtechnologie en het Jedlix-platform. Volgens Eneco kan de gebruiker van een elektrische auto op deze wijze besparen. Voor netbeheerders heeft dit laadconcept als pluspunt dat het stroomnet stabieler wordt door een meer gebalanceerde vraag- en aanbodzijde.

Slimme laadpalen in Brabant

Eneco start ook een samenwerking met de provincie Noord-Brabant. Volgend jaar zal het bedrijf in eerste instantie 50 semipublieke slimme laadpalen plaatsen. Waar deze palen precies zullen verrijzen, is nog niet bekendgemaakt.

Noord-Brabant streeft naar 100.000 elektrische auto's in 2020. De slimme laadpalen, die ook in de regio Utrecht beschikbaar komen, maken gebruik van stroom afkomstig van wind- en zonne-energie.

Bron: Eneco | Foto: Renault