10-12-2015 16:21 | Door: Dimitri Reijerman

Mercedes gaat de nieuwe E-klasse voorzien van Active Lane Change Assist-technologie. Deze helpt de chauffeur bij inhaalacties. Daarmee komt Mercedes weer een stap richting volledig autonome voertuigen.

De Active Lane Change Assist gaat aan de slag als de chauffeur langer dan twee seconden het knipperlicht activeert. Het systeem bekijkt of een inhaalactie veilig is uit te voeren door zijn sensoren vast te laten stellen of de safe zone vrij is van obstakels. Ook bekijkt de boordcomputer door middel van gps of de chauffeur wel op een meerbaansweg rijdt. Als dat het geval is, zal de auto vanzelf naar links of rechts op de andere rijstrook gaan rijden.

Voor de technologie is de nieuwe E-klasse, die volgende maand officieel wordt onthuld door Mercedes, voorzien van radarsensoren aan de achterkant en de zijkanten. Aan de voorzijde zijn een camera en een langeafstandsradar geplaatst.

E-serie

De Active Lane Change Assist werkt bij snelheden tussen de 80 en 180 kilometer per uur. Het is een doorontwikkeling op al wat oudere technologieën van Mercedes: Active Blind Spot Assist en Active Lane Keeping Assist. Mercedes zegt zijn auto's veiliger te willen maken door deze technologie te implementeren. De Duitse toezichthouder Kraftfahrbundesamt heeft het systeem inmiddels goedgekeurd.

Touchpads en LED-verlichting

Naast een semi-autonoom inhaalsysteem wordt de nieuwe E-klasse ook voorzien van touchpads op de spaken van het stuurwiel. Met vingercommando's en veegbewegingen is de boordcomputer aan te sturen. In de middenconsole is een soortgelijk touchpad aanwezig. Optioneel kan de auto voorzien worden van twee 12,3 inch LCD-schermen.

Voor de verlichting van het interieur is LED-verlichting aangebracht. De LED-lampjes kunnen 64 kleuren tonen om zo de interieursfeer te wijzigen. Ten slotte biedt de E-klasse koplampen met 84 LED's. Deze passen de kleur aan op basis van de omstandigheden. Ook is de lichtopbrengst tot 2,5 maal hoger dan conventionele verlichting.

E-serie

Bron: Mercedes | Foto's: Mercedes