14-12-2015 07:52 | Door: Dimitri Reijerman

Arriva gaat vanaf 1 januari 2017 elektrische bussen inzetten op Ameland, Terschelling en Vlieland. In de provincie Friesland gaan verder Arriva-bussen met relatief schone Euro 6-motoren rijden.

De komst van elektrisch openbaar vervoer op de drie Waddeneilanden is het gevolg van het gunnen van de concessie voor het busvervoer in Zuidoost-Friesland aan Arriva, een concessie die nu nog in handen is van Qbuzz. Bij de selectie van de kandidaten zegt de provincie duurzame aspecten van de aanbestedingen zwaar te hebben gewogen.

Arriva wil in totaal 80 bussen inzetten. Hoeveel nieuwe elektrische bussen er op Ameland, Terschelling en Vlieland gaan rijden, is nog niet duidelijk. Er rijden op Schiermonnikoog al wel elektrische bussen van Arriva rond. Deze zijn geleverd door het Chinese BYD. De dieselbussen die op het vasteland gaan rijden, krijgen een Euro 6-motor. Daarnaast komt er in de gemeente Ooststellingwerf een elektrische deelauto.

Wifi en usb-oplaadpunten

Naast elektrische bussen wil Arriva de passagiers ook meer comfort bieden. Zo worden de bussen voorzien van wifi via 4G en er komen usb-oplaadpunten bij elke zitplaats.

Bekijk hieronder een video over de bestaande elektrische BYD-bussen van Arriva.

Bron: Arriva | Foto: By Spoorjan (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons