05-04-2013 12:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Porsche introduceert deze maand zijn nieuwste model: de Panamera S Hybrid. Deze zou zuiniger zijn dan de hybride Toyota Prius.

De nieuwe hybride auto van het Duitse topmerk rijdt 1 op 32 en stoot slechts 71 gram CO2 uit per kilometer. Dat is een stuk minder dan de Toyota Prius, die 89 gram per kilometer uitstoot, en ongeveer de helft van de uitstoot van een gemiddelde benzine auto. De nieuwe Porsche kan 36 kilometer volledig elektrisch afleggen. Verder is het dankzij de 416 pk en een topsnelheid van 270 kilometer per uur wél een echte sportwagen, iets wat ook terugkomt in de aanschafprijs: €130.000.

Een milieuvriendelijke sportwagen dus: dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Waarschijnlijk is dat ook zo, want op de autotests van Porsche is nogal wat aan te merken. De bolides worden onder de meest gunstige omstandigheden getest op brandstofverbruik. Zo reden de Porsches tijdens de tests nooit harder dan 120 kilometer per uur en mochten ze rustig optrekken met behulp van de elektromotor.

Deze werkwijze is niet uniek: uit eerdere berichtgeving blijkt dat autofabrikanten massaal verbruikstest manipuleren. Zo worden dynamo’s losgekoppeld, speciale banden met een lage weerstand gebruikt en vinden de tests op een speciaal soort wegdek plaats.

Rijstijl van de test

De vergelijking tussen de hybride Porsche en Toyota gaat misschien toch op, omdat mag worden aangenomen dat de Japanners ook de verbruikstest proberen te manipuleren. De rijstijl van de gemiddelde Porsche-eigenaar is echter over het algemeen niet gericht op zuinigheid. 'Automobilisten die zich willen houden aan de rijstijl van de test, kopen geen Porsche,' merkt luchtkwaliteitsexpert Ivo Stumpe van Milieudefensie terecht op.

Op basis van de testuitslagen krijgt de Porsche hetzelfde belastingvoordeel (14 procent bijtelling) als de Toyota Prius en andere ‘groene’ auto’s. Maar een Porsche-eigenaar die het volle vermogen van zijn auto benut, zal meer CO2 uitstoten dan de eigenaar van een benzine-auto die geen belastingvoordeel krijgt. Stumpe pleit voor een aanpassing van de normen van de Belastingdienst: 'Porsche wordt nu gestimuleerd tot greenwashing door een belastingstelsel dat niet op deze trucs is berekend.'

Bron: Volkskrant Foto: Wikimedia Commons