18-12-2015 12:01 | Door: Dimitri Reijerman

National Electric Vehicle Sweden (NEVS), een Chinees consortium dat het voormalige Saab heeft overgenomen, gaat 150.000 elektrische Saab 9-3 Sedans leveren aan leasebedrijf Panda New Energy.

Daarnaast bestelt Panda ook 100.000 andere elektrische voertuigen. Met de megaorder is een bedrag gemoeid van $ 12 mrd. Daarmee is het de grootste order voor de bouw van elektrische voertuigen ooit.

Panda krijgt de 150.000 Saab 9-3-voertuigen, die door NEVS in Zweden worden gebouwd, tot eind 2020 geleverd. Welke andere modellen NEVS nog meer gaat leveren, is nog niet geheel duidelijk. Wel zijn er plannen voor een SUV, een crossover, een fastback en een sportauto. De komende jaren wil NEVS honderden werknemers aantrekken om aan de opdracht te kunnen voldoen.

Het Chinese Panda New Energy verhuurt elektrische auto's aan andere bedrijven die chauffeurs in dienst hebben. De firma hoopt uit te groeien tot de grootste leaseonderneming op het gebied van elektrisch vervoer ter wereld.

Nieuwe kansen voor merk Saab

Met de megaorder krijgt het voormalige Saab een nieuwe injectie. Het bedrijf was eerder in handen van de Nederlandse ondernemer Victor Muller, maar de Zweedse autobouwer ging failliet. In 2012 werd de boedel overgenomen door een Chinees consortium. De nadruk kwam te liggen op de ontwikkeling van elektrische voertuigen.

Bron: NEVS | Foto: NEVS