08-01-2016 13:34 | Door: Thijs ten Brinck

De Japans-Franse automotive-alliantie Renault-Nissan lanceert tot 2020 tien zelfrijdende auto’s. Nog dit jaar introduceert het concern autonoom rijden op snelwegen.

Met de zelfrijdende en veelal elektrische modellen richt Renault-Nissan zich op duurzaamheid en veiligheid, zegt Carlos Ghosn, CEO van het Japans-Franse verbond.

Renault-Nissan is op de algemene automarkt wereldwijd de vierde speler maar loopt in de verkoopcijfers van volledig elektrische auto’s voor op alle concurrenten. In de komende vier jaar hoopt de alliantie ook op het vlak van autonoom rijden een stevig marktaandeel te verwerven.

Autonoom stappenplan

Nog dit jaar introduceren beide merken modellen die op de snelweg zelfstandig een rijbaan vasthouden en anticiperen op het andere verkeer, ook tijdens filerijden.

In 2018 volgen auto’s die autonoom van rijbaan kunnen wisselen en zich zelfstandig uit gevaarlijke situaties op de snelweg sturen. Per 2020 kunnen Nissans en Renaults ook zonder inmenging van een menselijke bestuurder in het stadsverkeer deelnemen.

Bron: Renault